11/17/2015

Dinsdag poppendag! (1)

3 verschillende soorten poppen van 3 bijzondere ontwerpsters

Toen ik in 2013 weer ging haken had ik niet het voornemen om een amigurumi te haken. Wat moest ik er mee? De kinderen zijn immers al op een leeftijd dat ze er niet meer mee spelen. Het leek me ook zo moeilijk, ik kon alleen maar lossen en stokjes haken. Spiraalronden haken? Magische ring? Het leek me vreselijk moeilijk. Ik zat wel altijd vol bewondering naar werkjes met amigurumi's andere leden op de haakgroepen op Facebook te kijken.
In december 2013 had ik mijn HBO-opleiding Duits afgerond met een mooi cijfer en ik deed er verder niets mee. Tot het in april 2014 ging kriebelen. Zou het niet leuk zijn om me aan te sluiten bij een haakgroep van de Duitsers? Zo houd ik mijn Duits op peil, want als je er niets mee doet verwatert het snel! Eerst maar eens kijken wat haken in het Duits is. Oké, häkeln. Tik tik tik in de zoekbalk van Facebook en de eerste groep die ik tegenkwam heette .. jawel: Häkeln! Binnen no time was ik toegelaten en ik liet mijn spulletjes zien.

MrsEmonessy

In die periode was de eend van Mrs Emonessy (http://www.mrsemonessy.de/) een hot item dus zodra je op de Duitse groep kwam zag je er weer een aantal voorbij komen.

Bettys-Simm-Salabim

Op een dag kwam er nog iets heel bijzonders voorbij: een kat met een bord voor zijn lijf met de tekst "Welcome". Zo!!! Die was leuk!!!  https://www.facebook.com/Bettys-Simm-Salabim De kat met het bord was door een aantal leden van de groep van Bettys-Simm Salabim gemaakt tijdens een CAL. Je kon zo lid worden, als je je aanmeldde. En zo gebeurde het dat ik ineens toch de amigurumi's ging haken. Maar dit waren het ook niet zomaar ami's, nee, dit waren heel speciale: ami's met een functie! De eerstvolgende CAL deed ik mee. Dat was de Moederdag CAL. Er werd nog niet gezegd wat het zou worden. Uiteindelijk werd het een superlieve beer met een fotolijstje.
teddy 1.png
Ik heb onwijs veel geleerd tijdens die CAL: haaktermen in het Duits, maar ook hoe je vasten moet haken en dat je een patroon heel nauwkeurig moet lezen. Want dat deed ik op dat moment niet (soms nog wel eens niet, maar dat terzijde ) en dat  had niks met de Duitse taal te maken. Ik haakte in plaats van vasten halve stokjes, in plaats van haaknaald 2, met haaknaald 5 (mijn favoriete haaknaald) dus…. mijn Teddy werd enorm!! Maar ook al had ik de verkeerde steek en naald gebruikt, de beer zag er wel uit als een beer. Ik vond de beer zoooo schattig dat ik 'm nog twee keer heb gehaakt en dit keer dan wel met vasten en wel met de juiste haaknaald.
teddy 2.png
en als ijsbeer :)
teddy 3.png
(Mocht je de beer ook willen haken, dan kun je het patroon binnenkort kopen bij crazypatterns.net, en dan zowel in het Duits, als Engels en Nederlands verkrijgbaar).
De ene na de andere CAL deed ik bij Bettys-Simm-Salabim Gruppe mee en ondertussen haakte ik mijn dingetjes tot op een dag iemand op de Nederlandse haakgroep in het Duits schreef dat ze een patroon niet goed begreep omdat het in de Nederlandse taal geschreven was. Ik wou wel helpen, maar inmiddels had ik geleerd dat als je iets van een ontwerpster/ontwerper gaat vertalen je daarvoor wel eerst toestemming moet vragen of dat wel mag. Dus zo gezegd zo gedaan.

CrochEssie by Esther Emaar

En zo ging ik het patroon van Belly van Esther Emaar vertalen. Ik had veel schik in het vertalen van het patroon. Het zag er uit als een cadeautje: mooi verzorgd met prachtige foto's en achtergrond, leuk lettertype. Echt zijn geld waard als het een kooppatroon zou zijn. Ik zag me echter zelf nog geen Belly haken. Het leek me wederom zo moeilijk en veel werk met dat afwerken met stukjes stof. Twee weken geleden heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken en met Belly aan de gang gegaan want Belly is bestemd voor een van de kinderen van Villa Pardoes.
Hoezo? Een kopie uit een stukje tekst van Villa Pardoes:
"Mede door de donaties van sponsoren (in gelden of natura) beleven jaarlijks 400 gezinnen met ernstig ziek kindje een heerlijke week vakantie in Villa Pardoes. Wij zien dan ook graag uit naar de komst van vrolijk gehaakte Fantirumi’s die wij aan de kinderen kunnen schenken of wellicht als cadeautje voor een jarige job in de Villa of een bingo-avond.  Aangezien er zowel jongens als meisjes verblijven tussen de 4 en 12 zou het leuk zijn om veel verschillende te ontvangen."

Minirumi Belly

Ik heb met heel veel plezier aan Belly gewerkt. Het patroon is kraakhelder geschreven en als je alles stapje voor stapje volgt is het helemaal niet zo moeilijk en ook: niet zoveel werk! In twee dagdelen en rustig tempo was Belly klaar.
belly 3.png
Zelfs voor de afwerking van de ogen hoef je je geen zorgen te maken, er kan bijna niks mis gaan als je het patroon maar volgt.
belly 1.png
   Belly is een gratis patroon van Esther Emaar.
belly 2.png
   Gratis patronen van Esther Emaar zijn gemaakt op een leeg speelgoedei, ofwel een verrassings ei ofwel een emté ei. Je kunt alle info vinden op de Facebookgroep Fantirumi's en more. Ook hoe je aan een Emté ei en andere accessoires (www.houseofcreations.net) kunt komen. Ik zou zeggen, ga naar de Facebookgroep en meld je aan! Je ziet daar een hoop prachtige creaties, hoe je zelf aan een mooi patroon (www.houseofcreations.net) kunt komen zowel gratis als kooppatroon als accessoires en je krijgt er tips hoe je de fantirumi of minirumi kunt maken. Belly gaat vanmiddag mee naar Villa Pardoes.

Amigurumi’s van Ginia Mees

En dan last but not least een stukje over nog een heel bijzondere pop: de amigurumi Bas van Ginia Mees. Ginia heeft een vijftal leuke ami's gemaakt. Ik vind het trekjes van een karakterpop hebben. Ook voor Ginia heb ik het patroon in het Duits vertaald zodat ook de Duitse leden mee konden haken. Bas was een CAL in de Facebook groep van Ginia genaamd: Amigurumi handmade by Ginia (https://www.facebook.com/groups/1445034022414218/?fref=ts). Ik vond het wel een uitdaging om Bas te maken. Nog leuker: om er een eigen draai aan Bas te geven. Dus ik heb er een Opa Bas van gemaakt.
opa bas.png
Het patroon is heel helder geschreven en als je die stap voor stap volgt kan er weinig mis gaan!
opa bas 2.png
De CAL is al  afgelopen, maar je kunt Bas nog steeds maken. Stuur dan een mailtje via Facebook aan Ginia Mees voor het kooppatroon. Tot 1 december kun je nota bene meedoen aan de wedstrijd. De wedstrijdprijs is patroon en materiaal voor Abby.
Heb je ook wel eens een amigurumi gehaakt?
Andere poppendagbloggers
Nu ga ik een kijkje nemen op de blog van
Blauw Ruitje http://poesmisty.blogspot.nl/;


3 opmerkingen:

Akkelien Smink zei

Wow, wat een lange blog heb je gemaakt! Veel informatie!
Groetjes,
Akkelien
(debreimeisjes.blogspot.nl)

Rita Janssen zei

Welkom bij de club! Je hebt prachtige poppen gehaakt, de ene nog mooier dan de andere, echt kunstig hoor. Zelf brei ik liever, maar dat is ieder zijn ding, gehaakt is even mooi. Je gaf er ook een hele goeie uitleg bij, zowel over de patronen als over het maken. Hopelijk ga je ons nog meer van die dingen laten zien in de toekomst!
Grtjes, rita.
helaas heb je mijn blog vergeten te vermelden.... volgende keer misschien?

Mariams Creations Recycle and Create zei

Hallo Rita, dat ik je blog ben vergeten vind ik wel heel erg sneu. Mijn excuses hiervoor. Ik heb het na het lezen van je opmerking meteen in mijn blog aangepast! Hartelijke groet, Mariam