10/22/2015

DYI: recycle blikjes voor kuipplanten door omhaken

De dagen worden korter, buiten wordt het kouder. Hoog tijd dus om de kuipplanten naar binnen te halen. In mijn geval dan stekken van de kuipplanten, omdat ik helaas niet alle planten in huis kan bergen. Maar ja, waar haal ik ineens zoveel buitenpotjes vandaan die ik dan in het voorjaar weer moet opruimen wegens plaatsgebrek?
Ineens kwam ik door de blog van Blij dat ik brei op het idee om blikken te sparen speciaal voor dit doel. Dat werd dus "eten uit blik!"


Hoe ben ik te werk gegaan?
Allereerst doe ik in het blik een degelijk plastic zakje dat niet doorlekt in verband met roestvorming.
Doe er potgrond in, dan het stekje (met stekpoeder) of een klein plantje erin, aandrukken en klaar.


Let op: als je stekpoeder wilt gebruiken steek het stekje dan een centimeter diep in de poeder, maar vergeet niet de overtollige poeder eraf te kloppen. Er hoeft namelijk maar heel weinig poeder aan het stekje te zitten, anders gaat je stekje dood! Dan kun je het in de potgrond stoppen.


Voor de blikjes had ik niet zo snel zoveel jasjes voor al mijn stekjes en kleine plantjes voorhanden die waren gehaakt of gebreid …. Gelukkig kreeg ik het idee om oude leger- en marinesokken te gebruiken. Applicaties haken en op de jasjes bevestigen met een borduursteek was niet zoveel werk met de halve kruissteek. De werkbeschrijvingen voor het hondje en het katje vind je op de pagina gratis patronen.

Niet vergeten regelmatig te bewateren, geef niet teveel! Om te weten of je genoeg bewatert, kun je dit controleren door af en toe even met je vinger te kijken of er een beetje potgrond vochtig aan je vinger blijft hangen. Als er klonten aan zitten, krijgt je plantje teveel water.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt en wens je veel succes met het stekken en naar binnen halen van de planten!
Als het goed is, kun je alle kuipplantjes op 15 mei naar buiten doen en weer genieten van de volgende bloemenzee! De blikjes kun je dan ontdoen van hun jasjes voor de volgende keer. Jasjes de wasmachine in en de blikjes naar de ijzerboer. De blikjes verzamel ik nu een half jaar dankzij de Facebookpagina Breng je Blikjes naar de IJzerboer toe. Er is ook een groep Breng je Blikjes naar de IJzerboer toe met tips wat je allemaal naar de ijzerboer kunt brengen voor een centje extra.


Geen opmerkingen: