12/27/2016

Poppendag: poppen uit de oude doos

Steeds als ik op bepaalde plekken in huis opruim kom ik ze tegen. De een netjes stofvrij in een plastic zak, de ander zonder plastic zak om haar heen.
De popjes zijn al meer dan 40 jaar oud en uit mijn jeugdtijd. Ze zullen ongetwijfeld een naam hebben gehad, maar die weet ik niet meer. Ik vind ik ze nog steeds leuk.
poppen samen.JPG

Wat speelde ik zuinig met de poppen vroeger. Van de pop met de rode jurk weet ik nog dat ik haar met kersttijd kreeg: mijn drie broers en ik stonden naast elkaar, onze handen open op de rug en onze ogen dicht. Dan stopte mijn moeder onze cadeautjes in de handen. Mijn broers kregen blokken (waar ik eigenlijk het liefste mee speelde omdat ik dan met hun kon spelen, ik had niemand die samen met mij met mijn poppen speelde in het weekend).

pop rode jurk zittend.JPG

En toch was ik heel blij met haar. Haar haren zaten altijd in haar gezicht. Dan moest ze speldjes in haar haar vond ik. Net als mijn klasgenoot bij mij in de tweede klas. Ja, ik vond dat ze op dat meisje leek. Het was alleen jammer dat ik haar poppenharen niet kon kammen, ook niet van die andere pop, zonder dat de haren gaan kroezen. Volgens mij kun je dat met de poppen van nu trouwens ook niet.

Het mooiste van de poppen vond ik de ogen. Wat gaaf dat die konden knipperen en die blauwe pupillen…. wauw. En ook de grootte van de poppen. Ze hadden voor mij op die leeftijd de ideale grootte om mee op sleeptouw te nemen.
Je kunt wel zien dat ik heel zuinig was op deze twee poppen. De kleren zijn nog keurig netjes. Dit popje had wel een ceintuur. Die is een paar jaar terug verdwenen. Had ik haar dan toch ook in een plastic zak moeten bewaren?

pop groen gehaakte jurk.JPG

Het popje met de groene jurk met hoedje vond ik een pop op stand. Je ziet het niet zo goed vanwege de kleur, maar ze heeft haar schoenen nog aan hoor. Ik vond de gehaakte kleren die ze droeg superchique. De gehaakte kleren waren door onze buurvrouw gehaakt. Ik was zooo blij met die chique kleren dat ze nog een paar poppen voor mij heeft aangekleed met gehaakte kleren. Ik weet nog dat ik toen dacht: dat wil ik later als ik groot ben ook!!! Ik had 12 jaar later nooit gedacht dat ik weer ging haken. En het kriebelt om kleertjes te gaan haken.

Heb je ook nog poppen van je kindertijd? En zijn die ook nog zo gaaf?


Ik loop wat achter met het lezen van de blogs van de andere poppendagbloggers. Dus deze week ga ik eens flink bijlezen:


en

3 opmerkingen:

Rita Janssen zei

Hele mooie popjes zijn het! De mijne heb ik helaas niet meer, ik had nog 1 babypop maar die heeft mijn ex ooit zonder toestemming weggegeven (wat was ik boos toen!!), maar mijn zus haar beer heb ik nog wel en die koester ik. Misschien toch maar nieuwe kleedjes maken nu voor je popjes? Dat verdienen ze nu toch wel na al die jaren.
Grtjes, rita.

Corina zei

Leuk dat ze er nog zijn. Ik vond laatst wel mijn babypop van vroeger op zolder, maar daar was ik niet echt een grote fan van. Ik speelde liever met de poppen van mijn moeder, die leken ouder, en daar kon je hele avonturen bij verzinnen. Dat deed ik liever dan moedertje spelen.

Unknown zei


It's actually a nice and useful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing. outlook 365 sign in